Alle publicaties

Gedenkwaardige Memorie van Lier

De oudste stadsbeschrijving van Lier uit 1614 door Richalt van Grasen

'Gedenkwaardige memorie van Lier' door Richalt van Grasen uit 1614 is de oudste stadsbeschrijving van Lier. Liers Genootschap voor Geschiedenis stelt dit originele handschrift van Van Grasen (bewaard in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel) voor het eerst integraal ter beschikking via een verantwoorde tekstuitgave.

Van Grasen beschrijft de stad Lier op het einde van de middeleeuwen en de 16de eeuw. Hij bespreekt het ontstaan van de stad, de bouw van de vesten, de belangrijkste gebouwen en de verschillende instellingen en kloosters. Naast oorlogen en Blijde Inkomsten en het bezoek van hertogen, keizers en bisschoppen komen ook de schuttersgilden, de rederijkers en de ommegang aan bod. Hij rondt zijn werk af met een verslag van de gebeurtenissen en de ellende in Lier tijdens de Opstand.

De uitgave omvat biografische notities, een beschrijving van het handschrift in de Koninklijke Bibliotheek van België, een inhoudelijke bespreking en bronnen, de bekende afschriften, Van Grasen en de geschiedschrijving van de stad Lier, de tekstuitgave van het handschrift en registers.

Auteur(s)
Marc Mees (red.); Gommaar Andries, Luc Coenen, Luc Franquet, Frieda Tibax en André Van den Broeck
Afwerking
softcover
Pagina's
240
Formaat
210 x 297 mm (A4)
Verschijningsdatum
2017
Boekcover Gedenkwaardige Memorie van Lier

Boek bestellen?

Dit boek is uitverkocht.
Het boek kan besteld worden door storting van
25.00
euro (eventueel verhoogd met de verzendkosten*) op bankrekeningnummer BE26 9734 5623 9029 (BIC ARSPBE22) op naam van het Liers Genootschap voor Geschiedenis met de vermelding ‘
gedenkwaardige memorie
’. Stuur ons ook even een mailtje met het correcte adres.
*De boeken worden in Lier aan huis afgeleverd. Verzending (via Bpost) binnen België kost
8.00
euro, verzending naar het buitenland kost
17.00
euro.

Meer publicaties

Alle publicaties